Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Diskuze

REFLUX JÍCNU - DIETA

 Vojtěch  4.3.2024 16:07

Všude se uvádí, že ananas je nežádoucí při refluxu a vy z něj máte oběd ve čt. Co si má člověk o tom potom myslet?

Odpovědět

Odpověď

Re: Reflux jícnu - dieta
 Cempírek

Máte pravdu, že ananas je hodně kyselý a může tedy vyvolávat dojem, že zhorší reflux. Ale opak je pravdou, protože čerstvý ananas může zlepšit příznaky refluxu. Je to kvůli koncentrovanému množství přítomného bromelainu. Bromelain je protizánětlivý a má alkalizující účinek (snižuje kyselost). Ananasová šťáva může příznaky refluxu zhoršit, protože koncentrace bromelainu je omezená.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Reflux jícnu - dieta
 Jája

K večeři tlačenku s octem a cibulí?To jako vážně?

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Reflux jícnu - dieta
 Kamča

A proč ne? Je-li to jen tlačenka, ocet a cibule a BEZ PEČIVA, tak je to skvělé jídlo, které nijak nezhorší potíže s refluxem.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Reflux jícnu - dieta
 kolemjdoucí

Bože to je hloupost.
měli jste tady někdo vůbec tenhle reflux ?? Já ho má už půl roku, skorem nic nepomáhá, zato hromada věcí to dokáže pěkně zhoršit. A tlačenka s octem a cibulí je zrovna jedna z nich.
Čerstvá cibule s octem pro člověka, který má spálené hrdlo, je jako kdyby si zdravý člověk popálil krk brutálně pálivou čili papričkou.Další taková skvělá rada, která putuje po internetu, je lžíce jablečného octa alespoň jednou denně. Nechci zpochybňovat pozitiva pro lidský organizmus, sám jsem ho používal místo normálního octa s tou tlačenkoua cibulí, když jsem byl zdravý, ale pro člověka se spálenými sliznicemi extraezofageálním refluxem opět ne! Už jsem to vyzkoušel a v ten moment jsem si tak poleptal už tak podrážděné hrdlo, že tu nutriční poradkyni, co mě to poradila, bych v ten moment zaškrtil.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: Reflux jícnu - dieta
 Cempírek

Pití octa s vodou opravdu pomáhá při léčbě refluxu, a víte proč? Protože ocet zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je uzavřen zvláštním svěračem, který se stahuje a síla sevření je přímo úměrná reakci PH v žaludku. Čím kyselejší je žaludek, tím sevřenější je svěrač.
Ovšem je pravda, že polknutí zředěného octa vyvolá nepříjemný pocit pálení už naleptané sliznice jícnu. V tomto případě by bylo vhodné žaludek uklidnit pomocí blokátorů protonové pumpy - typicky Omeprazolem a až se jícen zahojí (3 až 4 týdny), tak teprve pak zařadit ocet a vysadit Omeprazol a snažit se tak uměle dokyselovat žaludek.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Reflux jícnu - dieta
 Monika

Taky se tomu divím, mě vadí jen octový nálev!!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Reflux jícnu - dieta
 Pavel

Dobrý den,

chci se zeptat, zda má někdo zkušenost s refluxem jícnu a s Barrettovým jícnem. Jakou dietu. Případně, zda si někdo Barrettův jícen vyléčil. Lékařské zprávy píšou o nevratnem procesu. Děkuji. PJ

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Reflux jícnu - dieta
 Katarina

Dobry den Pavle, taky mam tu stejnou diagnozu jako vy... Bohuzel je to nezvratny stav, bunky jicnu se zmenili v bunky tenkeho streva, tohle ctu na vsech forech (ve 3 jazycich). Take hledam nejakou kucharku a nikde tu specifikovanou na Barretuv syndrom nenachazim jen porad dokola vynechat ostre, tucne, studene, teple a neprejidat se... nekde doporucuji jablecny ocet s citronem redeny ve vlazne vode nalacno, jinde zakazuji... Vypada to ze si to musi kazdy vysledovat sam co mu sedi a co ne.. Taky bych se nejradeji udrzovala bylinkami ale vypada to na Protonove pumpy do konce zivota.... kdybych na neco narazila zkusim sem znovu napsat. Diagnozu mam teprve tyden tak zatim hledam... Opatrujte se.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Reflux jícnu - dieta
 Pavel

Dobrý den,
moc děkuji za reakci. Já to mám již 3.roky. Nic optimálníjo jsem za tu dobu nevychytal. Jablečny ocet jsem zkoušel také, ale také bez efektu.Horké mi nevadí
Studené je dost nepříjemné. Snažím se najít optimální jídlo. Je mi ale po všem špatně i když mi jídlo chutná. Pokud někdo na něco přijde budu za radu moc rád. Nevím, zda by nebylo dobré to odoperovat.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: Reflux jícnu - dieta
 Marian

Dobry vecer Pavle.Ja mam BP tiez 3roky.Stale mam problemi.Je to hrozny stav.Beru 2xnolpazu a 3xitoprit a ziadne zlepseni.Raz za rok chodim na gastro na hadicu Vystriedal som troch lekarov.Uz neviem co mam jest.Spavam v plosede mam postel pod hlavu podlozenu o 5cm a 3 vankuse.Zubudim sa vzdy u nohu postele.Neviem ci sa to da operovat.Lekari vravia ze na operaciu to nieje.CHcel by som sa skontaktovat s niekym kto tuto operaciu postupil a jak sa po nej citi.Cital som jednu recenziu a ten dotycny pisal ze banuje ze operaciu nepostupil skor.Drzim palce vsetkym.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Reflux jícnu - dieta
 Jana Hájková

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o jídelníček na berettuv jicen. Mnohokrát děkuji

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Reflux jícnu - dieta
 Cempírek

Nejlepším přírodním prostředkem na reflux jícnu je jablečný ocet. Požitím kyseliny před jídlem oklamete svůj žaludek, aby počkal s tvorbou vlastní kyseliny.
Svaly dolního jícnového svěrače se aktivují a stahují v závislosti na kyselině. Pití jablečného octa před jídlem aktivuje svěrač a omezí tak přístupu kyseliny do jícnu. Zastánci jablečného octa navrhují přidat dvě až tři čajové lžičky do malé sklenice vody a vypít ji před každým jídlem.
Také je dobré po každém jídle sníst čtyři mandle, což může omezit reflux.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Reflux jícnu - dieta
 Jana Hájková

Mockrat dekuji za odpoved
S pozdravem J.H.

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

další podobná diskuze

Reflux jícnu - dieta

 Lenka Vymazalová

Dobrý den,

mám mnoho potravinových alergií, dlouho dobu jsem myslela, že to je příčinou, proč neustále zvracím.
Mám pocit, jako by se mi jídlo neposunulo do žaludku a střev, ale místo toho se mi ,,plní trubice" , mám pak pocit, že mám knedlík v krku, je mi těžko, snažím se to v sobě udržet, ale pak to stejně vyzvracím a ještě se do toho přidá průjem, toto všechno je doprovázeno silnými a pálivými bolestmi v oblasti žaludku/žlučníku, nejsem expert. Na netu jsem se dočetla, že tent problém se řeší i operativně, nedokážu si tedy představit jak a doufám, že tak daleko to nedojde
Byla jsem již na gastru 2 roky zpět (2019) nedozvěděla jsem se toho moc.
Pak jsem dostala omeprazol, chvíli byl klid a pak zase dokola.
Nyní jsem objednaní znovu, doma jsem si dělala i test z lákarny na helicobacter pilori - vyšel negativní.

Jsem opravdu zoufalá, je mi nonstop zle a značně to omzuje můj život. Snažím se už dva roky zhubnout ,ale moc se mi nedaří, protože mámalergii ne většinu ovoce, zeleniny a některé mléčné prudukty mi nedělají dobře a nejsem schopná jist každý den maso atd.

Má prosím někdo podobně náročný problém, relfux + alergie? Nevím tedy co jíst, kdyby mšl někdo kontakt na nějakého dobrého poradce přes jídlo z Olomouce, Šumperka, prosím o doporučení

Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Reflux jícnu - dieta

 Marie

Tak nevím, možná každému kdo má reflux jícnu vadí jiná potravina,ale manžel má refluf asi 15 let a stravovat se podle Vašich rad tak je již pod kytickami. Nadymava zelenina, cibule,česnek, tlačenka a ostatni problémové potraviny opravdu nepatří do jídelníčku pacientů s refluxem. Připadá mi že na internetu rádi kde kdo, najít rady odborníků kterým se dá věřit je problém protože NET je zahlcen pseudoradci.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Reflux jícnu - dieta

 Anna

Tak mák a kečup rajčata můžu nebo ne?

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Kuchařka reflux

 Lukáš

Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš

Počet odpovědí: 6 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

diskuze se týká článku


lidé také čtou

UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS